Nasi lemuni untuk breakfast baru-baru ni. Kegemaran kami sekeluarga.
Nasi Lemuni
By Shikin
Bahan-Bahan
Nasi
3 pot beras
Santan
Daun lemuni (Blend dengan air dan tapis)
Garam
1/2 sdt halba
1/2 sdt lada hitam
1 inci halia - hiris memanjang
Cara-cara
Basuh beras bersih2 dan toskan.
Kmdn masukkan kedalam periuk.
Tuang santan dan air perahan daun lemuni secukupnya (sukatan santan dan air sebanyak 4 pot beras)
Masukkan halba, lada hitam, dan halia.
Perasakan dengan garam secukup rasa
Tekan butang HP sebanyak 7 kali. Tekan butang on. Biarkan sampai nasi masak.
Bila masa Hp dah tamat, pusingkan tombol wap ke titik steam. Lepaskan wap sepenuhnya. Tunggu sampai semua wap habis. Buka tudung periuk dan gemburkan nasi biar sekata.
Hidang nasi bersama-sama sambal dan bahan pelengkap
Sambal Nasi Lemak
By Shikin
Bahan
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
Minyak
Asam keping
Air (jika perlu)
Garam dan gula secukupnya
Cara
Blend halus cili kering dengan bawang besar.
Panaskan minyak. Tumis cili kisar sampai pecah minyak.
Masukkan sedikit air.
Masukkan garam dan gula secukupnya.
Masukkan juga asam keping.
Padamkan api apabila sambal dah cukup masak
Telur Rebus
Ikan bilis dan kacang tanah goreng
Senin, 05 Oktober 2015